Het gebouw bezit een orgel en maakt deel uit van een geheel op de grens van Schaarbeek en Evere. Het grondgebied in het noorden van Schaarbeek kreeg lange tijd geleden (misschien zelfs van bij zijn ontstaan) de naam Helmet, een toponiem die doet vermoeden dat de iepen (‘Ulmus’ in het Latijn) hier vroeger rijkelijk groeiden.
Het domein komt met zijn bebouwde percelen (kasteel) al voor op de Ferrariskaarten (1777). Op het Vandermaelenplan (1836) staan de vijvers en het kasteel duidelijk aangegeven.
Het stedelijk uitzicht van de Chaumontelstraat in de Helmetwijk, een gehucht van Schaarbeek, wordt in grote mate bepaald door de aanwezigheid van het ‘Institut des Religieuses de la Sainte-Famille’. Aan de straatkant is het schoolterrein met een muur afgezet. Achter deze middelhoge muur bevindt zich het oudste deel van het schoolgebouw.
Het omvat twee delen die op verschillende plaatsen in elkaar grijpen. Aan de ene kant strekt zich een brede met bomen begroeide strook uit, die deel uitmaakt van het beschermde landschap Moeraske, aan de andere kant een open gebied, het eigenlijke park.
Het oudste gedeelte van het scholencomplex dateert van 1891. Het werd tussen 1920 en 1985 meermaals uitgebreid. Verschillende gebouwen bezitten een onmiskenbare architecturale waarde, zoals het kasteel, de kapel en het verbindingsgebouw tussen het kasteel en de kapel.
Uit de annalen van de kloosterzusters blijkt dat de neogotische kapel in 1895-1896 werd opgetrokken naar de plannen van architect Emar Collès, medestichter van de Sint-Lukasscholen in Brussel in 1882. Deze plannen werden later tentoongesteld in München.
De voornaamste materialen die werden gebruikt zijn natuursteen van Gobertingen en rood marmer van Dinant voor de binnenafwerking. Buiten werd vooral rode baksteen gebruikt op een hardstenen ondermuur in bossage. De kapel is overkoepeld met een ribgewelf.
De orgeltribune bevindt zich achteraan in de kerk. De glasramen zitten gevat in spitsboogvormige ramen met klaverbladvormig motief, met daaromheen een lijstwerk dat in de jaren 1960 werd toegevoegd. Het altaar werd gemaakt in zwart marmer uit Namen.
Het koor wordt verfraaid met twee beelden die de heiligen Jozef en Maria uitbeelden. Het zijn werken van beeldhouwer Desenfans, die ook de maker is van de kunstwerken ‘De Leerlooiers’ en de ‘De Leidekkers’ op de Kleine Zavel en ‘De Snoeier’ in het Josaphatpark.
De zijbeuken dateren van 1900 en 1901. Ze zijn elk via een zijdeur met de kapel verbonden. Vooral de schitterende, bundelvormige zuilen met bloemenmotieven trekken de aandacht. Aanvankelijk werd het geheel verlicht via glasramen, maar deze werden door aluminiumramen vervangen. Deze twee zijbeuken worden momenteel gebruikt door de leerkrachten van de middelbare school.