wandelingen

Orgels rondom het Jubelpark en in Sint-Pieters-Woluwe

Vertrekpunt is het metrostation Merode.

Je wandelt te voet door het Jubelpark in de richting van de kapel van de Dominicanen, Renaissancelaan, tegenover het KIK. Op de tribune staat het grootste orgel van Brussel, volledig gebouwd door Salomon Van Bever. Het heeft 3 klavieren en een voetklavier en 34 reële registers. Op de benedenverdieping staat een recent Thomas-orgel, met een klavier en een aangehangen pedaalklavier.
Wandeling 0,5 km – ongeveer 7 minuten

Je keert terug naar het metrostation Merode. Je gaat nu naar het Montgomeryplein. Je slaat rechtsaf en volgt de Aduatiekersstraat. Op het einde van deze straat staat de neoromaanse kerk van het Sint-Michielscollege. Deze kerk bezit een groot symfonisch orgel van de hand van Emile Kerkhoff. Het heeft 3 klavieren en een voetklavier.
Wandeling 0,9 km – ongeveer 11 minuten

Via de Pater Eudore Devroyestraat en vervolgens de Julius Caesarlaan tot beneden aan de Atlantische Oceaanlaan, die je volgt tot de Onze-Lieve-Vrouw-van-Gratiënkerk / Franciscanenkerk in de wijk Vogelzang. In dit bouwwerk prijkt de indrukwekkende hoofdkas van een orgel, getekend door Jean Marol en waarin een groot orgel werd gebouwd met 4 klavieren, een onafhankelijk voetklavier en 45 registers, uitgevoerd door Detlef Kleuker naar een ontwerp van Jean Gillou.
Wandeling 2,0 km – ongeveer 24 minuten

Je keert terug naar de Tervurenlaan via de Atlantische Oceaanlaan en de Julius Caesarlaan. Je komt op het Montgomeryplein en volgt vanaf daar de Brand Whitlocklaan tot de Sint-Hendrikstraat. Op het einde van deze straat bevindt zich de Sint-Hendrikskerk, die het enige Engelse orgel herbergt dat het Brusselse Gewest rijk is.
Wandeling 2,8 km – ongeveer 34minuten 

Terugkeren naar de Brand Whitlocklaan, deze oversteken en de Albert-Elisabethlaan inwandelen. Links afslaan in de Twee Lindenlaan. Halt houden bij de kapel van Linthout of Onze-Lieve Vrouw van het Heilige Hart waarin op de tribune een instrument schittert van orgelbouwer Jozef Loncke.
Wandeling 1,5 km – ongeveer 19 minuten

Via de Trevirenstraat en de Tervurenlaan naar het metrostation Merode terugwandelen.
Wandeling 0,7 km – ongeveer 7 minuten
Orgels die in deze wandeling aan bod komen